Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ-ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Α-ΤΡΟΠΟΣ:

   Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπολ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην  πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα) για τον εργατικό γόνο, προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα).
  Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.
  Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.
  Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει μια τάση υγροσκοπικότητας  λόγω της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας, ειδικά άνοιξη και φθινόπωρο, ‘παγώνει’ και λόγω αυτής της κατάστασης μειώνεται ο ρυθμός εξάτμισης και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της . Συνιστάται η τοθέτηση15 ml καθαρό οινόπνευμα μέσα στο μπολ όπου έχει τοποθετηθεί η θυμόλη για να συνεχίσει σταθερά η εξάτμισή της άρα και η αποτελεσματικότητα της.

Β-ΤΡΟΠΟΣ:         

  Ζυγίζουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα ανακατεύουμε με 15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέχρι να γίνει πλήρη διάλυση.
  Από αυτό το μίγμα(  όγκου περίπου 24 ml) παίρνουμε το 1/3 δηλ. 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού( π.χ. Vitex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml  σε κάθε  κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες, 3 φορές . 

Πιο πρακτικά: Παίρνουμε 500 γρ θυμόλης και 500 ml οινόπνευμα και από το μίγμα παίρνουμε το 1/3 δηλ. 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού( π.χ. Vitex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml  σε κάθε  κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες, 3 φορές . 


Γ-ΤΡΟΠΟΣ:

  Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες.
 
Δ-ΤΡΟΠΟΣ:

 Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην  διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου(1γρ. θυμόλη+1 ml οινόπνευμα) σε 10 κιλά σακχαροζύμαρο.
  Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκής βαρρόας.
  Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο. Δεν αφήνει υπολείμματα στο κερί και στο μέλι.
Είναι εγκεκριμένο  στην Βιολογική Μελισσοκομία.
Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες
θερμοκρασιών 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.

E-ΤΡΟΠΟΣ:

ΧΡΗΣΗ ΘΥΜΟΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ


Θα χρειαστούμε:
·        500 γραμ. κρυσταλλική θυμόλη (βγάζει όγκο περίπου 315 ml)
·        Περίπου 125 ml   καθαρό άσπρο οινόπνευμα 95% ,
·        2 λίτρα  ηλιέλαιο

·        Σύριγγα των 25 ml ή περισσότερο.

·        Βετέξ πάχους περίπου 3 χιλ( όχι μικρότερο διότι το ΄μαδάνε΄ εύκολα) και διαστάσεων περίπου 5 χ10 εκ.

Ανακατεύουμε και έχουμε ένα διάλυμα 2440 ml περίπου για 100 μελίσσια για μια χρήση.

Με την χρήση της σύριγγας μετράμε περίπου 12 ml του διαλύματος(θυμόλη+οινόπνευμα+ ηλιέλαιο) τα οποία θα έχουν 2,5 γρ  θυμόλης.


·        Παίρνουμε 2 τεμ.  Βετέξ (δηλ. 2 χ 2,5 γρ= 5γρ.θυμόλης) πάχους περίπου 3 χιλ( μικρότερο το ΄μαδάνε΄ εύκολα) και διαστάσεων περίπου 5 χ10 εκ. και τα τοποθετούμε πάνω στα πλαίσια περίπου 10 εκ το ένα από το άλλο κοντά στην περιοχή του γόνου.
·        Επαναλαμβάνουμε κάθε 7-8 ημέρες για τρεις φορές.
    Συνιστάται καλή ανακίνηση του διαλύματος. πριν την κάθε χρήση.
·        Εφαρμογή άνοιξη και φθινόπωρο από 12-30 C.

Δεν υπάρχουν σχόλια: